dissabte, 2 de febrer del 2013

L'ESTÀTUA DEL PASSEIG

Gaietà Benaprès per Santiago Rusiñol. 1894
L'anomenada popularment estàtua, situada al bell mig del passeig de Terramar, a l'alçada del Santuari del Vinyet no és altra que el monument dedicat al Doctor de Sitges Gaietà Benaprès, pare del Dr. Joan Ramon Benaprès i Palet. El doctor Benaprès pare, va nèixer i va morir a Sitges, respectivament el 4 de gener de 1848 i el 6 de gener de 1907. Fou un metge molt estimat a la vila i fou en els primers anys del segle XX alcalde de Sitges.
Per a perpetuar la seva memòria, l'Ajuntament, presidit per Simó Llauradó, acordà en sessió de 16 de juny de 1916 construir el monument. Es nombraren dues comissions. Una d'artistes on formaren part Rusiñol, Mas i Fondevila, Morera, Sunyer, Catasús i Utrillo i la de l'homenatge: Rafael Llopart, Antoni Catasús, Salvador Robert, J. Planas i Robert, J. Ferret Llopart i Rossend Bartés.
El monument, en una gran festa a la que es vinculà tot el poble es va inaugurar el 27 d'agost de 1916. El projecte es degué a Miguel Utrillo. Un alt relleu en bronze d'Enric Casanovas diu : "Sitges al doctor Benaprès. 1848-1907". Un dels parlaments fou de Trinitat Catasús que, entre altres coses deia "...i essent per a nosaltres el mar compendi de familiaritat i d'amplitud, vora del mar hem vingut a plantar les pedres". "Quan darrera d'aquestes (les muntanyes) el món és tan gran i la vida és tan diversa, ell trobà la realització del seu ideal en la limitació d'una amistat puríssima" "Per aixó hem aixecat son nom davant del mar".